Espai comú i insurrecció creativa

Marta Serra i Alba Pawlowsky

Què passa quan els ciutadans volen invertir els rols i trobar un espai on poder-se expressar en l’esfera pública, en aquest cas, Copenhague?

Són tres els espais que han possibilitat les discussions al voltant de la cimera COP15, graduant-se a partir d’una relació de poder que els jerarquitza.

Començant pel Bella Center, aquest és un espai on l’entrada és limitada i on alhora s’hi reuneix l’esfera pública conformada per representants dels països o negociadors i observadors. Tal com era sabut abans de començar les negociacions, els representants dels diferents països no han pogut aconseguir arribar a un compromís legal vinculant i per tant es posposen els acords per a la propera COP16 a Mèxic.

El segon espai és el Klima Forum, obert a tots els públics. Un punt de trobada de tota la gent mobilitzada, però sobretot organitzada. Aquest entorn ha donat veu tan a delegats de diferents països com als propis ciutadans, a través de xerrades caracteritzades per dinamisme, interacció i reflexió.

El tercer espai, el carrer.

En el carrer s’hi ha materialitzat tota l’energia gestada des de fa temps per part dels col.lectius. En ell s’hi ha consolidat un teixit de relacions i interaccions basades en la comunicació, col·laboració i acció directa. La metodologia per a aconseguir-ho s’ha basat en la realització d’assemblees continuades.

El col·lectiu d’associacions Climate Justice Action (CJA) ens ha sorprès positivament per la seva capacitat logística i d’organització. Després de mesos treballant per a que durant aquestes dues setmanes de cimera els manifestants tinguin, a part de les necessitats bàsiques assegurades, els espais i els materials per tal de poder desenvolupar les accions i les reivindicacions. Altruisme, hospitalitat, participació, diversitat, discussió propositiva i constructiva, són paraules que han marcat la dinàmica del dia a dia en aquests espais alliberats, d’essència, si cal posar-los un nom, anarquista.

Meravellosa sensació veure com una assemblea de 600 persones pot funcionar tan eficientment, on tothom sense excepció hi pot trobar l’espai per intervenir, on el torn de paraula és respectat sense que es noti la presencia d’un moderador… enveja haurien de tenir els negociadors de la COP15. Però és cert que en aquest espais alliberats, la gent parlàvem el mateix llenguatge, i potser és això el que ho fa especial, veure unides en aquestes manifestacions milers de persones, més enllà de divergències polítiques, diverses procedències, per a un sol objectiu: system change, not climate change , és a dir, més enllà de l’imminent canvi climàtic, provocar parlar de la necessitat d’un canvi de model, d’un canvi estructural per a una nova societat més orgànica, on replantejar i reinventar totes les relacions a qualsevol escala, ja sigui a nivell social, ecològic o econòmic.

L’acció del dia 16 Reclaim the Power és un exemple d’empoderament davant una situació prèviament esperada: la impossibilitat de franquejar la frontera que separa la veu política de la veu social. Es tractava de reclamar un espai dins la COP15 per a les organitzacions no governamentals que havien quedat excloses del procés de negociació, majoritàriament del sud. Els observadors i periodistes disposats a sortir del Bella Center per a facilitar aquest intercanvi o infiltració van ser amenaçats de detenció si atravessaven les portes del centre, i els que van oposar resistència van ser subjectes de repressió. Mentrestant, a 50m i a l’altra banda de la balla, la resta de manifestants vetllava per a un propòsit pacifista i celebratiu que es va veure superat pel desplegament policial d’agents, furgonetes blindades i gossos que amenaçaven des de l’altra banda dels canals.

Potser aquesta acció queda dissolta tan sols en una anècdota o fet puntual, però l’assemblea realitzada a l’espai públic, davant les mateixes portes d’entrada del Bella Center i flanquejada per els cordons policials que provocaven sensació d’hostilitat i d’oferir violència “al por mayor” (detencions injustificades, indiscriminades, massives i preventives efectuades durant tota la setmana). Més de 500 persones i col.lectius i ong’s com Friends of the Earth, Avaaz i La Via Campesina entre d’altres van trobar en aquell espai l’oportunitat per oferir respostes esperançadores a un escenari catastrofista. Desconeguts que reconeixien a través d’un llenguatge comú van trobar espai i un ritme per a discutir, deixant de banda l’interès individual.

Tant aquesta acció com les de No Borders o bé la multitudinària Climate Demonstration van donar peu a un alè general que s’ha transmès en forma d’empoderament que s’ha viscut a nivell personal i col.lectiu. S’ha despertat la consciència sobre la capacitat per a despertar un  potencial creatiu que ofereix possibilitats inimaginables davant d’una situació de la qual la societat no n’és conscient però que reclama urgència a l’hora d’actuar. El camí cap a la transició o el possible canvi es va definint a partir de les pràctiques personals i tàctiques col.lectives en benefici de tothom, i és necessària una decentralització de les accions amb impacte d’interès global, no oblidant però, que cal portar aquest conflicte a un territori més domèstic i personal.

A partir d’aquests dies aquesta ciutat invisible continua treballant de cara al pròxim any. El procés segueix en marxa per a donar respostes a petita escala, de forma autogestionada i autoorganitzada tot generant més autocrítica i reflexionant sobre la responsabilitat de la nostra llibertat.

Quina és la nostra capacitat de decisió a l’hora d’afrontar responsabilitats i tenir consciència del moment present?

Espai comú i insurrecció creativa. Responsabilitat davant comoditat.

Anuncios
  1. Aún no hay comentarios.
  1. No trackbacks yet.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: