Beneficis sense moral

Erika González y Jesús Carrión. Enlazando Alternativas i Col·lectiu RETS: Respostes a les empreses transnacionals. Aquest article ha estat publicat al setmanari La Directa (173 – 24 de febrer 2010)

La setmana passada vam rebre en el mateix dia, dues notícies de diferent transcendència però amb el mateix protagonista: Gas Natural – Unión Fenosa. A diferents diaris d’àmbit estatal se’ns informava dels beneficis rècord obtinguts per Gas Natural – Unión Fenosa: 1.195 milions d’euros nets al 2009, un 13,1% més que a 2008 segons publicava El País, xifra que no estava gens malament pels temps de crisi que vivim.

Unes hores més tard, moltes persones vam rebre per internet, de companys de Guatemala, la notícia de l’assassinat del company Octavio Roblero, dirigent del Frente de Resistencia de los Recursos Naturales y Derechos de los Pueblos, FRENA. Octavio va ser assassinat davant del seu negoci a la terminal d’autobusos de Malacatán. El seu nom figurava a la llista de persones que, per estar sota amenaça de mort, van interposar un recurs d’exhibició personal entregat a la Presidència de la Cort Suprema de Justícia de Guatemala, el passat 20 de gener, com a mesura de protecció. Les amenaces de mort les havia rebut per estar denunciant, des del FRENA, els abusos contra la població que estava causant l’actuació de Deocsa, l’empresa filial guatemalenca d’Unión Fenosa – Gas Natural al Malacatán, al departament de San Marcos.

En el mateix correu electrònic se’ns recordava, que el primer dirigent assassinat del FRENA fou en Víctor Gálvez el 24 d’octubre de l’any passat, cunyat d’Octavio. I que poc després, en el marc de l’Estat de Prevenció, una espècies d’estat de setge decretat per l’Álvaro Colom, president de Guatemala, per protegir els interessos d’Unión Fenosa – Gas Natural de les protestes de la població, va ser assassinada Evelinda Ramírez el 13 de gener. Semblen crims amb un objecte clar i comú: deixar sense caps als moviments populars que estan denunciant a Unión Fenosa – Gas Natural. No tenim proves de la relació directa entre l’empresa i els assassinats però l’eliminació de la protesta beneficia a la transnacional espanyola.

Davant d’aquests crims, ¿què podem esperar dels directius de Gas Natural – Unión Fenosa i del Govern espanyol? Sembla que podem esperar ben poc si donem un cop d’ull a la dependència que tenen les empreses espanyoles de l’IBEX’35 de les seves filials a Amèrica Llatina. En el cas que ens ocupa, i per l’any 2006, el resultat operatiu de Gas Natural i Unión FENOSA depenia en un 25% de les seves filials llatinoamericanes.

Semblen molts diners per a que Gas Natural – Unión Fenosa anteposin el respecte als drets humans per sobre del benefici i molts diners per a que abandonin Guatemala tornant les empreses distribuïdores de l’energia a l’Estat, a més de restituir a la població pels impactes generats. Massa diners per a que Zapatero posi els drets humans al cim de la piràmide normativa de l’Estat espanyol, per sobre dels drets comercials i obligui a les transnacionals espanyoles a respectar-los més enllà de les seves fronteres. Massa diners sembla, per a que Zapatero a més, lideri a Nacions Unides la iniciativa per la creació d’un Codi Normatiu vinculant per a les empreses transnacionals i proposi la creació d’un Tribunal Internacional com el de La Haya, per jutjar a les esmentades corporacions per la vulneració dels drets humans.

Mentre, seguirem creant xarxes com Enlazando Alternativas o el col·lectiu RETS: Respostes a les Transnacionals, per resistir i denunciar a les empreses transnacionals, no oblidant, per a que els assassinats com els d’Octavio, Evelinda i Víctor no restin impunes.

Article publicat a La Directa –  https://blogodg.files.wordpress.com/2010/02/directa173_unionfenosa.pdf

http://www.enlazandoalternativas.org

http://rets.cat

Anuncios
  1. Aún no hay comentarios.
  1. No trackbacks yet.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: